Podcasts  over de Camino Santiago.

Interviews met inspirerende pelgrims over afzien, je leven omgooien, op de bodem van je bestaan zitten, moed om nieuwe stappen te zetten, ondernemerschap, het voelen van intens geluk en vrijheid tijdens de pelgrimage.

 

Voor mijn podcastrubriek ben ik op zoek naar verhalen van pelgrims die de camino hebben gelopen.

Of ben je een wandelaar met een bijzondere ervaring op een soortgelijke tocht? Ook dan wil ik je graag interviewen voor mijn podcast. 

Wil je geïnterviewd worden over je belevenissen, inzichten, motivaties tijdens de tocht, stuur dan een mail via de contactpagina.  

Aflevering 12 met Anneke Scholten uit Wageningen

'Niets blijft hetzelfde, alles verandert voortdurend. Wat geweest is, is geweest. Het is voorbij'. 

De aanleiding voor Anneke om de Walk of Wisdom te lopen was het plotselinge overlijden van haar schoonzus. Het raakte alles in haar leven. Een wezenlijk onderdeel uit haar leven was weg. Een kantelmoment. Om weer tot haarzelf te komen besloot ze om de pelgrimstocht bij Nijmegen te gaan lopen.

Meer lezen over de pelgrimage van Anneke, klik hier voor haar verhaal, meer info over de:  Walk of Wisdom. 

Aflevering 11 met Jan Siebelink uit Doetinchem

'Door zo'n wandeltocht kijk je weer naar je eigen kompas, en dat is je eigen intuïtie. Je laat een mentaal harnas los. Het plant een zaadje. Ik ging weer nadenken over mijn eigen weg.' 

Jan Siebelink was makelaar in Doetinchem. Hij had een goedlopende zaak, was positief uit de financiële crisis gekomen. Een gevoel van onbehagen bekroop hem toen, hij had een gevoel op een kruising te staan. 'Waar is de bezieling, de uitdaging, verrast worden. 'Ik had diverse vraagtekens en hoe krijg je dan antwoorden?' De tocht bracht antwoorden. Een tocht die hij nogal onvoorbereid begon. 'Pas in Spanje kwam ik erachter dat gele pijlen de route markeren'. 

Aflevering 10 met Wanda Catsman uit Huizen

Wanda Catsman liep het Scandinavische pelgrimspad Olavsleden van Zweden naar Noorwegen. 'De gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen die Olavsleden mogelijk maken blijft mij ontroeren.' De camino vond zij veel te druk en toen ontdekte ze deze tocht.  Een tocht die inzichten gaf in haar werk.

'Het komt op je pad en het komt met een reden'. 

Wanda is wandeltrainer en maakt ook een podcast over wandelen.

Aflevering 9 met Esther Everse Poortvliet uit Goes.

'Ik herkende mijzelf niet meer als mens'. Esther Everse Poortvliet uit Goes liep het Pieterpad nadat ze in een burn out was beland. Haar dochter liep hersenschade op. Verwerking en verzorging eiste haar tol.  Wandelen bracht genezing. "Ik heb een spirituele reis afgelegd. Ik leerde voor het eerst dat huilen mag. Dankzij het Pieterpad heb ik geleerd emoties te tonen. Helen door te delen.' Lees meer over Esther op haar Instagram wandel_schrijfjerouw

Aflevering 8 met Christian Jongedijk uit Garminge Drenthe. 

'De camino heeft mij doen inzien dat er meer mogelijk is dan het gebaande pad. Wat ik wil vasthouden van de camino is de vrijheid.' Een jaar na het overlijden van zijn vriend besluit Christian naar Santiago te lopen. Jaren van toegewijde zorg maakt dat hij verlangt naar autonomie en vrijheid. Het wordt ook een tocht van rouwen. 'Na Cruz de Ferro was ik uitgehuild, schoongewassen. De zon ging schijnen en ik voelde mij licht.' Lees meer over Christian zijn camino op Instagram: live_overleven. 

Aflevering 7 met Bert de Stigter uit Rheden. 

"De camino is een bad voor je hersenen, echt waar. ´ Bert de Stigter onderging een metamorfose na zijn camino. Hij nam een paar maanden onbetaald verlof en liep vanuit huis naar Santiago de Compostella. Een tocht van 105 dagen. Het idee om te lopen ontstond tijdens een begrafenis.  'Toen besefte ik dat harde werken is niet zo belangrijk, het gaat om meer. Ik wil op mijn sterfbed kunnen zeggen: dat heb ik gedaan.'

Wil je het caminoboek van Bert bestellen: stigter10@gmail.com

Aflevering 6 met Margaretha Broersma uit Utrecht

'Toen ik na de camino mijn laptop weer opende om te gaan werken, heb ik twee dagen gehuild.' Margaretha Broersma stopt met haar baan en start een eigen bedrijf. 'Tijdens de camino was ik puur gelukkig. Ik heb weleens zitten huilen van geluk. De camino is de omgekeerde wereld, alsof je in een roze wolk loopt. De rode draad in mijn camino was vrijheid. Dat wilde ik terug.' Klik hier voor de podcast met Margaretha. 

Aflevering 5 met Greet Flippo uit Wolfheze.

'Ik stond voor het kruisbeeld in de kathedraal, daar heb ik God gevoeld, ik voelde dat Hij mij echt beschermd had.'

Greet Flippo Uit Wolfheze had een bijzondere spirituele religieuze  ervaring in de kathedraal van Santiago. 

Een tocht die ze begon om te onderzoeken of ze zelfstandiger zou kunnen worden. Maar ze ontdekte dat verandering helemaal niet nodig was. Ze leerde wel een andere belangrijke les. 'Ik moet beter voor mijzelf zorgen.'

 

Aflevering 4 met Maaike van den Bosch uit Almere. 

'De Camino del Norte was soms echt een beddenrace, de Frances is het tegenovergestelde. Daar struikel je over de bedden en koffietentjes. Een commerciële route is het aan worden. Het camino-virus heb ik er wel aan overgehouden. Ik ga zeker nog een keer.'

Maaike van den Bosch liep de camino 'in between jobs'.  Ze vond de bevestiging die ze zocht. Ze zette tussen al die stappen in Spanje ook de stap naar het ondernemerschap. Luister hier naar haar verhaal.

 

 

 

Aflevering 3 met Annemiek Nefkens uit León. 

Geen man, geen huis en geen baan meer, zo begon Annemiek Nefkens aan haar camino. 'Ik was op de bodem van mijn bestaan', maar haar pelgrimage werd een absolute lifechanger. Een camino die verfilmd zou kunnen worden. Klik hier voor de podcast met Annemiek. 

Aflevering 2 is met Ben Noorloos uit Ermelo.  

`Jacobus trok aan de handrem, ik liep veel te snel, zo hoort het niet.´
Ben Noorloos kwam zichzelf behoorlijk tegen tijdens zijn eerste camino. Geblesseerd moest hij afhaken. Een jaar later voltooide hij alsnog zijn pelgrimage. Met het besef dat er wel wat moest veranderen in zijn leven. Luister hier naar zijn inspirerende verhaal.

 

Foto: in de studio van Café Saint Jacques. Rechts Martin Hoeve.

Aflevering 1 is met Martin Hoeve uit Apeldoorn. 

Hij liep de camino in december 2022. In zijn rugzak het boek van zijn inspiratiebron de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh

Luister hier naar zijn verhaal.